Zoek binnen deze site :

                                                            Klik hier voor contact

EHBO bij sportblessures


De werking van ijs.

Ice is your best friend.
Icepack :
Verkrijgbaar bij speciaalzaken (apotheken) waar medische hulpmiddelen worden verkocht.
Dit kunt u op de zere plek leggen met een theedoek ertussen ter bescherming.
Echt ijs :
Bv. een plastic bekertje water invriezen of gewoon ijsblokjes.
Dit over de aangedane plaats wrijven, zodat u ijsmassage toepast.
Die laatste methode, 15 tot 20 min lang, blijkt de meest doeltreffende.

Voor elke wedstrijd moeten er altijd ijsblokjes en/of coldpacks meegenomen om op alles voorbereid te zijn en om te voorkomen dat je met lege handen staat als er wat gebeurd!!

De effecten van ijsen:
Als een sporter door zijn enkel gaat zullen er bloedvaatjes stuk gaan, het kapsel zwelt op en bloed en weefselvocht stromen het gewricht binnen. Er ontstaat een forse zwelling.
Als het gekneusde gewricht direct wordt gekoeld ontstaat er door de temperatuursdaling een vernauwing in de bloedvaten waardoor minder bloed wordt aangevoerd. De zwelling wordt hierdoor minder erg.
Het ijsen moet wel in combinatie met een drukverband en hoog leggen worden gedaan. Ook zullen door de koude zenuwen worden verdoofd waardoor de pijn zal afnemen.

De mogelijkheden:
Cold-pack:
Dit is een omhulsel van kunststof gevuld met een geleiachtige substantie. De cold-pack wordt in de vriezer bewaard en hierdoor is de temperatuur van de cold-pack ver onder de 0 graden Celsius.
Van groot belang is dat ertussen de coldpack en de huid een handdoek wordt gelegd. Bij rechtstreeks contact zou de huid bevriezen. Wanneer je de cold-pack zou verwijderen trek je een stuk huid mee. Er ontstaat nu een wond die te vergelijken is met brandwonden, dus zeer ernstig.
IJsblokjes.
Een ideale manier om hiermee te werken is om ijsblokjes in een diepvrieszak te doen. Zorg ervoor dat het ijs smeltende is door er een scheut leidingwater bij te doen. Het ijs heeft dan een temperatuur van precies 0 graden Celsius en kan nu rechtstreeks op de huid worden aangelegd.
Als met een elastisch zwachtel de ijszak op zijn plaats wordt gehouden ontstaat er ook een druk op het geblesseerde gewricht. Dit helpt mee om de zwelling te voorkomen.
Water.
Het geblesseerde gewricht 20 minuten onder de koude kraan houden geeft ook een goed afkoeling. Leidingwater is rond de 8 graden Celsius en kan zonder problemen worden aangeboden. Nadeel is vaak wel dat het gekneusde gewricht naar beneden hangt.

De gevaren van ijs:
bevriezing van de huid is een groot gevaar met als gevolg een soort brandwond.
In de regel kan met het volgende aanhouden:
Boven de 0 graden Celsius (smeltend ijs en water) kan zonder problemen contact met de huid maken, onder de 0 graden Celsius (vast ijs, coldpacks) kan niet rechtstreeks contact maken met de huid dus moet er een handdoek tussen.
Ook kunnen mensen allergisch reageren op koude.