Zoek binnen deze site :

                                                            Klik hier voor contact

De springknie


Blessure:
Onder de knieschijf geeft men pijn aan m.n. tijdens springen, landen of na de training.

Analyse:
De knieschijf is via een pees verbonden met het bot van het onderbeen. Bij sporters die veel springen krijgt deze pees veel krachten te verduren. De aanhechtingsplaats van de pees aan de knieschijf reageert hierop door te gaan ontsteken. Hierdoor komen er processen op gang om de verbinding steviger te maken. Eigenlijk is dit een logische reactie van het lichaam; iets dat je veel gebruikt wordt steviger en kan dan meer belasting verdragen. De ontsteking heeft echter ook negatieve gevolgen: pijn en zwelling.

Behandeling:
Een fysiotherapeut zal altijd de voeten en rug onderzoeken omdat hier ook de oorzaak van de knieklachten te vinden kan zijn.
Verder is het belangrijk om de "nuttige" ontsteking in toom te houden door te koelen met ijs.
Hiernaast zijn ook nodig: oefeningen om de spierkracht van het bovenbeen te versterken en co÷rdinatieoefeningen om het samenspel van de spieren beter te laten verlopen.
Ook is het mogelijk om fricties te doen. Dit is een stevige, puntige massage op de ontstoken aanhechtingsplaats. Dit kan echter de ontsteking ook erger maken en hier moet dan ook voorzichtig mee worden omgegaan.
Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van patellabandjes. Deze worden ter hoogte van de knieschijfpees aangebracht en geven hierop druk zodat de krachten in de pees anders worden verdeeld. Het ontstoken deel krijgt rust en kan genezen. Het is echter de vraag of je de enorme krachten die op de pees terechtkomen kunt omleiden, maar toch blijkt dat veel mensen er baat bij hebben. Het is wel de bedoeling dat een patellabandje niet langer dan 2-3 maanden wordt gedragen. Er kunnen op andere plekken in de pees weer ontstekingen ontstaan.